Aina välillä joku (Vapaudu viinistä helposti ja ilolla) kurssilainen manaa, että ei tämä alkoholin käytön lopettaminen aina niin helppoa ja hauskaa ole. Ja tottahan se on.

Alku on aina elämänmuutoksessa vaikein, tämä pätee myös alkoholin käytön lopettamiseen

Alussa on vaikeampaa, koska ei vielä tiedä onnistuuko pääsemään irti alkoholista, ja jos onnistuu, mihin se johtaa. Silloin kun ei vielä ole päässyt pisteeseen, jossa raittiin elämän tuomat positiiviset muutokset olisivat päässeet kunnolla esiin, on suuremmassa riskissä antaa periksi ja korkata.

Vaikeita hetkiä saattaa tulla alussa tiuhaan. Yleensä sellainen iskee aina, kun kohtaa ensimmäistä kertaa tilanteen tai tunteen, jossa on tottunut käyttämään alkoholia.

Kun turruttava hermomyrkky on poistettu ”lääkekaapista”, tilanteet ja tunteet on kohdattava selvinpäin. Alkuun voi tuntua sietämättömältä ottaa ne vastaan raakana.

Ensimmäisen raittiin vuodena aikana tulee haikeita hetkiä etenkin juhlapyhinä. Se on normaalia ja kuuluu eroprosessiin. Ihan samalla tavalla kuin ikävöidessä intohimoista mutta tuhoisaa parisuhdetta, joka aiheutti niin paljon enemmän pahaa kuin hyvää, alkoholista eroon pyristelevä haikailee välillä niitä hyviä hetkiä alkoholin kanssa.

Mieli saattaa tehdä tepposet, ja tarjoilee muistoja hyvistä hetkistä, joissa alkoholi kuului vielä kuvioihin, ja tuore raitistuva/eronnut alkaa epäillä päätöstään.

Mutta mitä pidempään on ollut soberisti eli raitis, sitä helpommaksi homma muuttuu. Kun sitten katsoo taaksepäin ensimmäisestä päivästä tähän hetkeen, helppoutta ja positiivisia tunteita on ollut enemmän kuin vaikeaa ja negatiivista.

Vaikeat hetket ovat todellisuudessa vain hetkiä, ja niitä tulee yhä harvemmin, mitä pidemmälle pääsee.

Me vahvistamme sitä mihin keskitymme, ja siksi kurssin nimi on Vapaudu viinistä ilolla ja helposti – eikä vapaudu alkoholista surulla ja vaikeasti. Kurssi on tarkoitettu henkilöille, jotka haluavat lopettaa alkoholin käytön ja jotka motivoituvat ilosta ja vapaudesta.

Toisenlaisiakin metodeja on tarjolla, ja se on hyvä: yksi ja sama lääke ei toimi kaikilla.

Repsahtelu on ollut yllättävän vähäistä


Alkoholinkäytön lopettamisessa repsahtamisriski on suurin ensimmäisten päivien aikana.

Päihdelinkin keskusteluissa käy ilmi, että moni pystyy olemaan juomatta neljä päivää, ja sitten he repsahtavat, ja palaavat alkuun. Ja pian he taas sinnittelevät kolme neljä päivää ja palaavat alkuun, koska raitistuminen tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta.

Se että aina palaa päivään yksi, ja käy uudestaan ja uudestaan läpi vaikeinta osuutta pääsemättä nauttimaan soberismin ihanuudesta, vie energiaa ja uskoa itseen – ja tekee lopettamisesta joka kerta vaikeampaa.

Soberistin Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -kurssilla repsahtelu on ollut selvästi harvinaisempaa kuin soberistina pysyminen.

Pisimpään mukana olleet ovat olleet soberisteja kohta kymmenen kuukautta (kurssi tuli myyntiin joulukuussa 2020) ja uusia jäseniä on kesän aikana tullut tiuhaan. Tukiyhteisössä eli Soberistiklubilla onkin nyt paljon myös vasta-aloittaneita ja tunnelma on lämmin ja tsemppaava.

Kun osa vasta-aloittaneista tuskaili kesähelteillä vaikeiden hetkien kanssa, päätin suomentaa heille pätkän Clare Pooleyn The sober diaries (2017) kirjasta.

Clare Pooleyn raitistuminen alkoi samalla tavalla kuin omanikin: anonyymin blogin kirjoittamisella. Hänkin huomasi ettei ole yksin, ja blogin seuraajia alkoi tulla päivä päivältä lisää.

Kun Clare oli itse päässyt vaiheeseen, jossa raittius oli helppoa, hän kirjoitti blogiaan seuraaville ”sarjarepsahtajille” tarinan, jonka uskoi antavan voimia vaikeisiin hetkiin.

Koska Claren loistava teos ei vieläkään ole ilmestynyt suomeksi, jaan tarinan myös tässä blogissa kaikille teille, jotka kaipaatte vahvistusta heikkoihin hetkiin:


**

Clare Pooleyn niittytarina:Kuvittele, että seisot niityllä, jossa olet ollut pitkän, pitkän ajan.

Alkuun niitty oli kaunis, täynnä kukkia, ystäviä, auringonpaistetta ja pörröisiä pupuja (ehkä puput ovat ylilyönti, mutta menköön!)

Ajan kuluessa niityllä oleminen on muuttunut kurjemmaksi. Toki siellä on yhä välillä aurinkoisia päiviä, mutta usein siellä sataa kaatamalla, ja toisinaan myrskyää ihan tosissaan.
Kukat ovat lakastuneet.

Puputkin ovat harventuneet ja etäällä toisistaan.

Sitten alat törmätä ihmisiin, jotka kertovat sinulle toisesta niitystä, ei kovin kaukana omasta niitystäsi. He ovat nähneet sen. Osa heistä asuu siellä.

Se niitty on kaikkea sitä, mitä oma niittysi aikanaan oli, ellei vielä parempaakin.

Ja siellä asuvat arvostavat sitä siksikin niin suuresti, että he ovat nähneet, miltä autio kotiniittysi näyttää. Hekin ovat asuneet siellä.

”Hei, tule meidän kanssamme asumaan”, he kutsuvat sinua, koska he tietävät, että heidän niityllään on paljon tilaa kaikille, ja he aidosti haluavat uusia ystäviä.

Sinä haluat kovasti liittyä heihin. Mutta siihen liittyy pulma.
Matkalla uudelle niitylle on suuri este, etkä näe sen taakse.
Näet ainoastaan esteen. Et voi nähdä luvattua niittyä esteen toisella puolella.

Sinulla ei ole hajuakaan siitä, miten pitkä matka perille vielä on, kuinka kauan kestää päästä sinne, ja onko sinulla voimia siihen. Mutta tiedät, että et voi jäädä siihen, missä olet. Tilanne muuttuu koko ajan huonommaksi.

Joten otat harppauksen ja heittäydyt ensimmäisen esteen eteen.

Ensi alkuun se ei ole kovin vaikeaa. Sinulla on roppakaupalla energiaa ja intoa. Mutta kun olet selvinnyt nelimetrisestä muurista, iilimatoja kuhisevasta ojasta ja kaivanut itsesi käsivoimin aidan alitse, olet täysin uuvuksissa. Olet saanut tarpeeksesi.

Sinulla ei ole mitään todisteita siitä, voitko edes ikinä saavuttaa sitä ihanaa niittyä, josta sinulle on kerrottu. Epätoivoissasi haluat takaisin, jonnekin tuttuun, jossa et ole niin väsynyt, kylmissäsi ja peloissasi…

.. ja niin palaat vanhalle niityllesi, lähtöpisteeseen.

Alkuun on ihanaa olla kotona. Muut ihmiset toivottavat sinut tervetulleeksi avosylin, ja kertovat ettei sitä toista niittyä ole oikeasti olemassa.

Sinun on mukava olla. Tiedät mitä olet tekemässä. Uskot, että aurinko vielä paistaa ja voit nähdä puput kauempana.

Mutta olet huijannut itseäsi.

Niitylläsi ei ole enää ainuttakaan pupua jäljellä. Myrskysateet muuttuvat aina vain rankemmiksi.

Lopulta joudut heittäytymään uudestaan nelimetriseen muuriin. Kohtaat iilimadot jälleen. Kaivat tunnelin. Pääset viidennen esteen yli ennen kuin luovutat – ja palaat taas alkuun.

Palaat, koska uskosi loppuu. Sinulla ei ole todisteita toisesta niitystä. Et tiedä kuinka kauan matka uudelle niitylle vie. Et tiedä pystytkö siihen. Olet aivan lopussa ylitettyäsi ensimmäiset esteet niin monta kertaa.

Joten, jos tunnistat tästä itsesi, kuuntele mitä minulla on sanottavaa. Koska minä tiedän:

SE (NIITTY) ON OLEMASSA! SE ON JUURI NIIN HYVÄ JA IHANA, KUIN TOIVOTKIN. VIE NOIN SATA PÄIVÄÄ, ETTÄ NIITYN NÄKEE, JA NOIN KUUSI KUUKAUTTA PÄÄSTÄ PERILLE. SINÄ PYSTYT SIIHEN.

Matkan vaikein vaihe on alussa.
Niinpä et todellakaan halua heittää itseäsi päin muuria ja iilimatoja uudestaan ja uudestaan, ja palata alkuun.

Kun pääset pahimman yli, esteet helpottuvat ja niitä tulee aina vain harvemmin. Samalla sinä vahvistut, kuntosi kasvaa ja sinulla on voimavaroja selviytyä esteistä.

Yksi asia mihin kannattaa varautua, on väärät johtopäätökset.
Joskus saatat luulla, että olet jo perillä uudella niityllä. Et ole kohdannut esteitä aikoihin ja ajattelet: mahtavaa! Tässä se on, minä tein sen!

Ja pian tämän jälkeen eteesi ilmaantuu mahtava muuri.

Mutta tässä vaiheessa tiedät, miten esteet ylitetään. Ei huolta.
Alat ehkä jo ymmärtää esteiden ylittämisen suuremman merkityksen. Loppujen lopuksi: niitty ilman haasteita ja esteitä voisi olla aika tasapaksu ja tylsä.

Joten, kanssaseikkailijani, pakkaa laukkusi, sano hyvästit vanhalle niityllesi ja heittäydy kohti seikkailua ja esteitä ja JATKA ETEENPÄIN!

Äläkä katso taaksepäin ennen kuin olet perillä.

**


Jos haluat jättää alkoholin, ja tarvitset siihen apua, tutustu Soberistin Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennukseen.Avatar photo
Ira Koivu
Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.

Liity postituslistalle

    Lue lisää