Ira Koivu kertoo miten alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa

Saatat yllättyä kuinka monella tavalla alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa. Minä pistin korkin kiinni marraskuussa vuonna 2015 kuuden vuoden harkinnan jälkeen.

Suurin syy siihen, miksi en lopettanut alkoholin käyttöä jo aiemmin, oli se, että arvelin raittiin elämän olevan kuivaa ja ankeaa. Pelkäsin, että minusta tulisi tylsä, tosikko ja sosiaalinen hylkiö, jos alan sylkeä kuppiin.

Vielä seitsemän vuotta sitten mistään ei tahtonut löytyä lopettamista harkitsevalle tietoa siitä, miten elämä muuttuu, kun pistää korkin kiinni.

Löysin kirjastosta hyllymetreittäin tarinoita sitä, mitä kauheaa kännissä tulee tehtyä, ja miten alkoholi tuhoaa elämän, mutta ne tarinat päättyivät siihen, kun raitistuttiin. Minä en tarvinnut tietoa siitä, miltä alkoholin käyttö tuntuu ja mihin se voi johtaa. Tiesin sen jo omasta kokemuksesta. Minä janosin tietoa aivan uudesta ulottuvuudesta eli elämästä ilman alkoholia.

Onko ylipäätään elämää ilman alkoholia?

Päätin kuitenkin uskaltaa kokeilla raittiutta, pistin korkin kiinni ja aloin kirjoittaa kirjaa kokemuksistani ja siitä, miten alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa pidemmällä aikavälillä.

Syntyi mahdollisesti maailman ensimmäinen sober curious -kirja: Vapaa viinistä, miten elämä muuttuu, kun pistää korkin kiinni (Viisas elämä 2016).

Miten alkoholin käytön lopettaminen sitten vaikuttaa?

Kun pistää korkin kiinni, elimistö alkaa korjata itseään solutasolla ja pian jo se korjaustyö näkyy peilikuvastakin. Mutta sitäkin suurempi muutos tapahtuu näkymättömissä, sisäisesti.

Hermoradat alkavat hiljalleen toipua (ellei alkoholi ole vielä tehnyt peruuttamatonta tuhoa) ja se tuo tullessaan hyvää oloa, palauttavaa unta, iloa ja mielenrauhaa.

Kerron seuraavaksi miten alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa ensimmäisten viikkojen, kuukausien ja vuoden aikana ja lopuksi listaan 27 asiaa, joihin alkoholin lopettaminen vaikuttaa. Niitä on yhteensä 27.

Suurimman osan olen itse kokenut ja kaikkiin olen löytänyt myös tieteelliset selitykset.

Osa luettelemistani vaikutuksista löytyy Vapaa viinistä -kirjasta, mutta osan olen havainnut vasta myöhemmin, kirjan julkaisun jälkeen.

Toivon tämän tekstin antavan sinulle inspiraatiota uuden, soberistin elämän kokeiluun.

Ira

Hyvinvoiva nainen joogaa laiturilla


Ensimmäiset viikot alkoholin käytön lopettamisen jälkeen

Ensimmäisinä soberisteina viikkoina (ja jopa kuukausina) voi iskeä väsymys.

Unenlaatu paranee merkittävästi ja saatat herätä pirteänä ja hyväntuulisena, mutta iltapäivällä voit olla totaalisen väsynyt.

Väsymyksen voimakkuuteen ja kestoon vaikuttaa vuodenaika, ja elämän sen hetkinen kuormittavuus. Ja luonnollisesti se, kuinka kauan olet heikentänyt palautumistasi ja unenlaatuasi alkoholilla. Toisaalta voi myös olla, että et koe väsymystä raitistumisen jälkeen.

Useimmille kuitenkin iskee väsymys, koska alkoholi häviää elimistöstä sekoittamasta kehon luontaista rytmiä.

Alkoholi kerryttää salakavalasti univelkaa: se on piriste ja sitä nauttiessa ei huomaa olevansa väsynyt. Mutta kun käytön lopettaa, totuus paljastuu.

Jokainen, joka on juhlinut rankasti viikonloppuna tietää, että vasta tiistaina tai keskiviikkona alkaa olla siinä vireystilassa, joka oli ennen juhlimista.

Väsymystä aiheuttaa myös hermoratojen toipuminen ja sen seuraus: luovuuden lisääntyminen.

Kun on ollut muutaman viikon soberisti, alat nähdä enemmän unia ja hereillä ollessasi päähän alkaa pulpahdella luovia ideoita sellaiseen tahtiin, ettei tiedä mihin päin kääntyä. Aivotyö väsyttää enemmän kuin mikään fyysinen treeni. Sen huomaa koirastakin: se ei väsy millään keppiä heittelemällä, mutta aivotreenistä se sipahtaa nopeasti.

Niinpä saatat herätä pirteänä, hyväntuulisena ja täynnä virtaa, mutta jo iltapäivästä oletkin aivan puhki kaikkien päähän pälkähtäneiden ajatusten uuvuttamana. Tämä vuoristoratamainen olotila tasaantuu ajan mittaan.

Myös ulkoisia muutoksia on havaittavissa nopeasti:

Kahden viikon raittiuden jälkeen vyötärösi on jo hieman kaventunut ja vatsa litistynyt. Tämäkin toki riippuu lähtötilanteesta ja siitä kuinka paljon ja usein olet alkoholia käyttänyt ennen lopettamista.

Kuukausi alkoholin käytön lopettamisen jälkeen

Stressihormonien määrä on vähentynyt, minkä tunnet lisääntyneenä mielenrauhana.

Elimistösi neste- ja suolatasapaino on palautunut normaaliksi, mikä puolestaan näkyy peilikuvasta ja kaventuneena vyötärönä.

Verenpaineesi on tasoittunut ja voit havaita jaksavasi paremmin treenatessa.

Kaksi kuukautta alkoholin käytön lopettamisen jälkeen

Vyötärö on kaventunut jo selvästi ja turvotus laskenut. Tämä johtuu kehon nestetasapainon palautumisesta.

Aivot toimivat skarpimmin kuin ennen, alakulo väistyy, ilo lisääntyy.

Karvankasvu hidastuu (naisilla), ihohuokoset ovat supistuneet, silmät ovat kirkkaammat.

Tunnet itsesi rennommaksi, läsnäolo on helppoa ja nauru ja ilo lisääntyvät.

Kolme kuukautta alkoholin käytön lopettamisen jälkeen 

Erilaiset tunteet palaavat elämääsi, tasapaksun olotilan tilalle tulee värejä ja vaihtelua. Olet energisempi kuin ennen. Masennus ja alakulo voivat olla jo kokonaan tiessään.

Saatat alkaa muistaa mistä lapsena haaveilit, ja tavoitat sen intohimon liekin, mikä sinussa paloi ennen kuin alkoholi tuli kuvioihin.

Tässä vaiheessa saatat huomata muuttuneesi sokerihiireksi. Et ehkä ennen ollut makealle perso, mutta kehosi oli tottunut saamaan sokeriannoksensa alkoholista. Nyt kun et juo, sinun saattaa tehdä mieli jatkuvasti herkkuja.

Sata päivää alkoholin käytön lopettamisen jälkeen 

Henkinen ja fyysinen hyvinvointi ovat kohentuneet huomattavasti. Tunnet yhä useammin onnea ja iloa, ja mielenrauhaa. Elämä tuntuu hyvältä, ja saatat tuntea euforiaa, kuin olisit rakastunut.

Väsymys on tiessään, saat paljon aikaiseksi ja huomaat tuntevasi samaa iloa ja innostusta, kuin joskus lapsena.

Elinajanodotteesi on pidentynyt, sillä olet poistanut elämästäsi alkoholin, joka on suurin työikäisten ennenaikaisten kuolemien aiheuttaja.

Mikäli juominen ei ole aiheuttanut pysyvää vauriota, maksa on palautunut ja toimii taas optimaalisesti.

Puoli vuotta alkoholin käytön lopettamisen jälkeen

Soberisti elämä tuntuu jo luonnolliselta. Saatat nähdä unia, joissa juot, ja aamulla olet kiitollinen, että se oli vain unta.

Raittius tuntuu jo niin helpolta, että saatat välillä hetkellisesti leikitellä ajatuksella, että ehkä sinulle ei ongelmaa ollutkaan. Alkoholi on addiktoiva aine, etkä ole vielä täysin vapaa siitä. Tiedosta, että ongelmasi ei koskaan ollut se yksi kohtuullinen lasillinen (12 cl tai olutpullo) vaan kaikki ne annokset, jotka seuraavat sitä ensimmäistä.

Vuosi alkoholin käytön lopettamisen jälkeen

Olet luultavasti kohdannut raittiisti, soberisti suurimman osan tilanteista, joissa ennen käytit alkoholia. Siksi tuleva vuosi tulee olemaan helpompi: et enää koe surua tai haikeutta esimerkiksi juhannuksena tai uudenvuoden aattona. Sinulla on jo uusia muistoja näistä jokavuotisista siirtymäriiteistä. Hyviä, tunnelmallisia muistoja, joissa nautit tilanteista ilman alkoholia.

Ja sinä todella muistat ne, koska olit selvinpäin.

Ystävyyssuhteet, jotka perustuivat vain yhteiseen harrastukseen: alkoholin nauttimiseen, luultavasti katkeavat tai ovat jo katkenneet. Vastapainoksi suhde todellisiin ystäviin paranee, ja elämänmuutoksen myötä saattaa tulla myös uusia ystäviä.

Olet läsnä elämässäsi ja voit nauttia tilanteista rauhassa. Ego on pienentynyt ja olet aidosti oma itsesi ja kiinnostuneempi muista ihmisistä.

Itsetuntosi on vahvistunut, koska voit luottaa itseesi eikä sinulle tule enää morkkiksia, koska et töpeksi humalassa. Uskallat tehdä muutoksia, jotka vievät sinua sinne, minne tahdot.

**

27 asiaa, joihin alkoholin käytön lopettaminen vaikuttaa

 1. NUKUT PAREMMIN. Suomalaistutkimus osoitti, että yksikin alkoholiannos heikentää unta. Alkoholi estää palauttavan unen ja siten aivojen puhdistumisen kuona-aineista.
 2.  AIVOT TOIMIVAT kirkkaasti, koska alkoholi ei ole enää tuhoamassa aivoja puhdistavaa syvää unta, eikä häiritsemässä aivojen välittäjäaineiden toimintaa ja tuhoamassa aivosoluja.
 3. MUISTI PARANEE, edellä mainitusta syystä.
 4. ILO LISÄÄNTYY, koska luontainen dopamiinituotantosi palautuu ja kehosi alkaa tuottaa onnellisuushormoneja.
 5. MASENNUS HÄVIÄÄ, samasta syystä kuin ilo lisääntyy.
 6. SILMÄPUSSIT PIENENEVÄT, koska alkoholi ei sekoita enää kehon nestetasapainoa.
 7. KRAMPIT LOPPUVAT em. syystä.
 8. IHOHUOKOSET SUPISTUVAT. Alkoholin sokeripitoisuus vahingoittaa ihon kollageenin tuotantoa ja se saa ihohuokoset laajenemaan.
 9. IHON VÄRI TASOITTUU. Alkoholin aiheuttaa nestehukkaa ja se turvottaa ihon pieniä hiusverisuonia.
 10. RYPYT VÄHENEVÄT. Alkoholi kuivattaa ihoa ja syventää uurteita.
 11. VYÖTÄRÖ KAPENEE ja VATSA LITISTYY, koska maksa ja rasva-aineenvaihdunta alkaa toimia optimaalisesti. Sisäelinten ympärillä oleva rasva alkaa sulaa.
 12. HEDELMÄLLISYYS PARANEE. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että jopa kohtuullinen alkoholinkäyttö heikentää hedelmällisyyttä.
 13. VATSA TOIMII, koska vatsan limakalvot tervehtyvät eikä alkoholi, joka on diureetti, ole aiheuttamassa ummetusta.
 14. SILMÄNVALKUAISET VALKAISTUVAT, koska alkoholi ei ole enää turvottamassa silmiä ympäröiviä verisuonia ja maksa alkaa toimia optimaalisesti (mikäli se ole saanut pysyviä vaurioita).
 15. MUSTELMAT KATOAVAT, koska et enää törmäile humalassa eikä alkoholi ole kohottamassa verenpainetta ja laajentamassa pintaverisuonia.
 16. LÄSNÄOLO ON HELPPOA, koska ajatuksesi ei kierry enää siihen hetkeen, kun saat korkata. Läsnä voi olla vain selvinpäin, pienikin määrä alkoholia vie sinut pois hetkestä.
 17. SAAT LISÄÄ AIKAA VIIKKOON, koska aikaa ei kulu alkoholin miettimiseen, hankkimiseen, käyttöön ja krapulaan.
 18. ON ENERGISEMPI OLO, koska saat syvää palauttavaa unta ja kehosi toimii paremmin.
 19. ORGASMIT VOIMISTUVAT. Alkoholi turruttaa hermostoa ja tuntoaistia. Soberisti saat orgasmin helpommin ja se tuntuu voimakkaammin. Miehellä alkoholi aiheuttaa erektiovaikeuksia.
 20. SEKSI PARANEE. Alkoholi turruttaa hermoja, haittaa kiihottumista ja häiritsee läsnäoloa.
 21. TUOKSUT PAREMMALTA, koska lopetettuasi alkoholin käytön, aineenvaihduntasi paranee ja kuona-aineet poistuvat vilkkaammin elimistöstä.
 22. TUNNET OLOSI ONNELLISEMMAKSI JA TASAPAINOISEKSI, koska kehon stressihormonitaso laskee ja luontaisten ilohormonien tuotanto paranee.
 23. ALLERGIAOIREET VÄHENEVÄT. Tutkimuksen mukaan pienikin määrä viiniä voimistaa allergiaoireita.
 24. ITSETUNTO PARANEE, koska voi luottaa itseensä. Ei tule morkkiksia, koska ei töppäile humalassa.
 25. RAHAA SÄÄSTYY, koska sitä ei mene alkoholiin, baariin, yökerhoon, taksiin…
 26. SYÖPÄRISKI PIENENEE. Alkoholi on merkittävä riskitekijä suu- ja kurkku- kurkunpään ja ruokatorven syövän sekä maksasyövän, rintasyövän ja suolistosyövän kehittymiselle.
 27. PYSYT TERVEEMPÄNÄ. Alkoholinkäyttö heikentää vastustuskykyä. Kun lopetat alkoholinkäytön, et enää sairastu niin helposti esimerkiksi kausiflunssaan.

Alkoholinkäytön lopettamisen huonot puolet:

 1. PALELU. Jos istut ulkona iltaa ystävien kanssa, jotka juovat alkoholia, sinun tulee ennen pitkää kylmä.
  Ystäväsi eivät palele, koska he eivät tunne kylmää juotuaan hermostoa lamauttavaa alkoholia. Ratkaisu on hakea lisää vaatetta päälle ja ottaa kuumaa teetä, glögiä tai vaikka kaakaota.

Kuinka alkoholin käytön lopettaminen onnistuu?

Jos vakuutuit, että alkoholin käytön lopettaminen on ajankohtaista myös sinulle ja olet valmis laittamaan korkin kiinni – onnittelut! Olet tehnyt tärkeän päätöksen kohti hyvinvoivaa ja ennen kaikkea vapaata elämää. Seuraava askel on tarkastella tilannettasi ja pohtia, millainen riippuvuutesi on ja millaista tukea koet tarvitsevasi matkallesi.

Suomessa on useita erilaisia hoitomuotoja, mutta tärkeintä on muistaa, ettei kaikki sovi kaikille. Kun etsit itsellesi sopivinta tapaa aloittaa raitis, soberisti elämä lue artikkelimme erilaisista riippuvuuden hoitovaihtoehdoista.  

Mikäli koet pystyväsi raitistumaan itsenäisesti saadessasi käyttöön oikeat työkalut ja samanmielisen yhteisön tuen, tutustu myös Soberisti®-metodiin ja Vapaaksi viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennukseen. Tässä metodissa alkoholin käytön lopettaminen tapahtuu ilon kautta ja metodi sopii parhaiten heille, jotka vielä toistaiseksi selviytyvät arjestaan, mutta tietävät, että elämä olisi parempaa raittiina.

Jos haluat jättää alkoholin, ja tarvitset siihen apua, tutustu Soberistin Vapaudu viinistä helposti ja ilolla -verkkovalmennukseen.


Avatar photo
Ira Koivu
Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.

Liity postituslistalle

  Lue lisää