Miten alkoholinkäytön lopettaminen vaikuttaa hyvinvointiin, työhön ja sosiaalisiin suhteisiin?

Julkaistu 11.4.2022

Kun aikanaan pohdin alkoholin jättämistä, pelkäsin, että minusta tulee tylsä, ja kaverit hylkäävät minut, koska en enää humallu heidän kanssaan.
Toisin kävi. Tulikin vapaus, iloa, energiaa, suuria elämänmuutoksia ja syvemmät ystävyyssuhteet.

Tänä vuonna tulee täyteen seitsemän vuotta soberismia, raittiutta, ja vuosien mittaan olen havainnut lisää positiivisia muutoksia, joita en osannut odottaa.

Tein maaliskuussa (11.3.2022) kyselyn henkilöille, jotka ovat jättäneet alkoholin. Kysyin miten alkoholinkäytön lopettaminen on vaikuttanut heidän elämäänsä, kuinka paljon he ovat säästäneet rahaa ja aikaa, joka ennen olisi mennyt alkoholin käyttöön ja sen oheisvaikutuksiin.
Kysyin myös, millaisia terveysvaikutuksia he olivat havainneet raitistuttuaan.


Säästöä rahassa lähes 4500 euroa ja
ajassa lähes helmikuun verran


RAHAA säästyy melkoisesti, kun jättää alkoholin: keskimäärin 374 euroa kuukaudessa.
Vuodessa tämä tekee 4488 euroa. Sillä summalla saa jo yhtä sun toista.

Haitari vastauksissa oli kuitenkin suuri. Toiset juovat ravintolassa ja käyttävät taksia, jolloin rahaa kuluu huomattavasti enemmän kuin niillä, jotka tissuttelevat kotona kaupan tai Alkon antimia.

AIKAA alkoholinkäytöltä ja sen oheisvaikutuksilta eli krapulalta ja toimintakyvyttömyydeltä säästyy 47,2 tuntia kuukaudessa. Se tekee vuodessa lähes 24 päivää eli lähes helmikuun verran.

**


Alkoholin käytön lopettamisen muita positiivisia vaikutuksia:


92 % Elämänhallinta on parantunut

84 % Nukun paremmin ja herään virkeämpänä

74 % Energia on lisääntynyt.

74 % Häpeä ja syyllisyys ovat väistyneet ja tilalle tullut ylpeyttä itsestä.

63 % Itsetunto on parantunut.

66 % Jaksan paremmin töissä ja kotona.

61 % Olen paremmalla tuulella kuin ennen.

61 % Levottomuus on kadonnut ja tilalle tullut mielenrauhaa.

58 % Luovuus on lisääntynyt.

48 % Perheeni/läheiseni ovat sanoneet, että raitistuminen on tehnyt minulle hyvää.

42 % Vyötärö on kaventunut.

**

Alkoholin käytön lopettaminen tuo positiivisia muutoksia elämään monella osa-alueella

Kun sana oli vapaa, näin raitistuneet kertoivat alkoholin jättämisen seurauksista:

Yleisesti parempi fyysinen ja henkinen olo. Alkoholi ei enää pyöritä mieltä, vaan jaksan keskittyä muihin asioihin. Läheiseni sanovat, että olen enemmän läsnä.

**

Parasta on, ettei tarvitse miettiä mitä on humalassa tehnyt tai sanonut. Muistan kaiken, ja voin seistä sen takana omana itsenäni.

**

 Olen huomannut, etten tarvitse alkoholin antamaa rohkaisua vaan pystyn olemaan täysin oma itseni selvinpäin. Ja olen oikeasti aika jees tyyppi 🙂

**


Ahdistukseni ei ole kokonaan kadonnut, mutta osaan käsitellä sitä paremmin selvinpäin.
Pelkkää positiivista on seurannut raitistumisesta.

**

Rauha omasta itsestä ja tekemisestä. Minun ei tarvitse käyttää energiaa siihen, että pelkään pahaa krapulaa ja sitten poden sitä. Minun ei tarvitse miettiä, että mokasin tms.
Viikonloppu saattoi mennä kokonaan hukkaan, ensin juomiseen ja sitten kamalaan krapulaan. Nyt minulla on aikaa!


**

Aktiivisuuteni kaikilla elämänalueilla on merkittävästi lisääntynyt – mukaan lukien yhteydenpitoni läheisiini. autin taas liikunnallisesta elämäntavastani!

**

Paremmat urheilusuoritukset ja tulokset sekä palautuminen. Parempi aineenvaihdunta.

**

Vapaus olla oma itseni, ei tarvitse juoda, vaikka muut juovat.

**

Energiaa enemmän, iloisuus tullut, olen aidompi ja nukun paremmin. Voin kokonaisvaltaisesti paremmin, en ole niin kiukkuinen kuin juovina aikoina. Olen enemmän läsnä kotona.

**

Pystyn pitämään kiinni lupauksistani.

**

Tärkeintä on oma mielenrauha, ei ahdista. Ei enää tolkutonta väsymystä. Ei enää töistä rokulipäiviä. Parisuhde rauhoittunut, suhde lapsiin parempi.

**

Koska ei krapulaa, vapaa-aika on laadukkaampaa.

**

Ylipäätään alkoholi ei enää hallitse.

**

Oikea läsnäolo ja olemisen helppous. Vaikka välillä on raskasta ja vaikeaa, asioita on helpompi käsitellä raittiina. Kiitollisuus.

**

Vapaus.

**

Taiteen tekeminen on helpottunut.

**

Olen saanut elämän, jota minulla ei koskaan ollut ennen raitistumistani  –  ei edes ennen alkoholisoitumistani, sillä sitä ennen kärsin läheisteni alkoholismista.

**

Paremmat ihmissuhteet joka tasolla. Näen maailman kirkkaana ja rakastan hakea/etsiä uutta pelotta. Yksinäisyys ei pelota vaan se on nautinnollista. Aivokapasiteetti on varmasti laajentunut positiivisella tavalla. Helppo keskittyä moneen asiaan jopa yhtä aikaa.

**

Olen saanut oman herkän itseni takaisin.

**

Alkoholin jättäminen toi mukanaan terveemmät ihmissuhteet. Olen henkisesti ja fyysisesti terveempi, ei tarvitse huolehtia krapulasta ja voi nähdä ystäviä, joiden kanssa pääsee puuhaamaan muutakin kuin baarissa pyörimistä.

Olen saanut eheytettyä välit aikuisiin lapsiin, käyn keikkatöissä maksimimäärän kuukaudessa, kävelen, vesijumppaan, hiihdän, luen, matkustelen.
Olen ollut, ja tulen olemaan talkootöissä ja vapaaehtoistoiminnassa. Hoidan itseäni, käytän lastenlapsia kerhossa ja olen heidän kanssaan. Opiskelen kieliä englannin kielellä (venäjä, ruotsi, saksa, espanja, ranska). Minulla on varaa erilaisiin hyödykkeisiin, jota aiemmin ei ole ollut.
Minulla on uusia ystäviä ja olen käynyt erilaisilla kursseilla ja Kelan kuntoutuksessa (astma, uniapnea, MTKL). Olen ommellut vaatteita harrastuksen vuoksi. Lähden pian Espanjaan vaeltamaan.
Harrastan sukututkimusta. Olen aika hyvä tyyppi nykyisin. En hengaa enää alkon kanssa läträävien seurassa.


**

Pystyn olemaan oikea äiti lapsilleni.

**

Teen työtä päihteidenkäyttäjien parissa ja sieltä olen saanut uusia ystäviä. Luottamus on palautunut, jaksan huolehtia itsestäni.

**

Miten kysely toteutettiin?
Rakensin kyselyn SurveyMonkeyn avulla ja jaoin linkin kyselyyn sosiaalisessa mediassa ryhmissä, joiden aiheena on alkoholismi, alkoholiriippuvuudesta toipuminen, sober curious ja soberismi eli päihteistä vapaa elämä.

Kyselyyn vastasi 52 henkilöä.  

Ajan- ja rahansäästöä koskevissa kysymyksissä otin huomioon vain numeraaliset vastaukset.


Ira Koivu
Vapaa viinistä -kirjailija
Soberistin perustajaAvatar photo
Ira Koivu
Soberisti vuodesta 2015. Vapaa viinistä -kirjailija, muutosvalmentaja, yrittäjä. Soberistin missio on muuttaa käsityksiä alkoholista ja raittiista elämästä & tarjota vaihtoehto alkoholista vapautumiseen.

Liity postituslistalle

    Lue lisää